'Levensbeschouwing en religie moet apart schoolvak worden'

Expertisecentrum Lervo is een leerplan aan het ontwikkelen voor het vak levensbeschouwing en religie op middelbare scholen. “We moeten leerlingen leren dat er meerdere opvattingen zijn in de samenleving, zonder hun eigen ideeën weg te nemen.” Op termijn wil de organisatie het vak zelfs verplicht stellen op scholen. Dit meldt Trouw.

Lervo staat voor Levensbeschouwing en Religie in het Voortgezet Onderwijs, een samenwerkingsverband van tientallen educatieve groepen. Het expertisecentrum ontwikkelt een leerplan voor het vakgebied levensbeschouwing en religie voor vmbo, havo en vwo. Dat is hoog nodig, volgens de organisatie, want de samenleving is nog nooit zo cultureel en religieus divers geweest als op dit moment.
 
Volgens Lervo is het aan de school om kinderen “klaar te maken voor de super­diverse samenleving”, en dat gebeurt nu nog onvoldoende. Het is namelijk vanuit de overheid niet verplicht om een vak levensbeschouwing of religie aan te bieden. Wel moet het onderwerp terugkomen in de les, maar dat kan ook via een bestaand vak als maatschappijleer. Met name op veel openbare scholen wordt er weinig aandacht besteed aan levensbeschouwing en religie. Het nieuwe leerplan beoogt dat leerlingen de samenleving beter leren begrijpen door kennis te vergaren over levensbeschouwingen en religies in Nederland en de wereld. 
 
Stap twee wordt, als het aan Lervo ligt, dat het vak levensbeschouwing en religie verplicht wordt in het gemeenschappelijke deel op alle scholen, net zoals bijvoorbeeld maatschappijleer. Tot slot zou levensbeschouwing en religie een keuze-examenvak moeten worden, vindt Lervo.
 
Het ministerie van Onderwijs zegt echter in Trouw dat het vak waarschijnlijk niet verplicht gaat worden. De schooltijd is immers al beperkt en bovendien komt een deel van de leerdoelen zoals Lervo die geformuleerd heeft overeen met de kerndoelen voor vakken als geschiedenis en maatschappijleer. Een extra vak is daarom niet nodig.
 
Door: Nationale Onderwijsgids