Onderwijsdebat gaat toch door, maar zonder de Algemene Onderwijsbond

Het onderwijsdebat dat geïnitieerd was door de Algemeen Onderwijsbond (AOb), maar vervolgens werd afgeblazen door de bond, gaat vandaag toch door. Debatcentrum De Balie in Amsterdam, waar het debat gehouden zou worden, neemt de organisatie over. De AOb had het debat geschrapt omdat een gedeelte van de achterban niet wilde samenwerken met de PVV. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Als reden voor de afgelasting schreef de AOb gisteren dat het verkiezingsprogramma van de PVV “dermate afstand neemt van alles waar de AOb (…) voor staat” dat de bond geen andere oplossing zag dan het intrekken van de uitnodiging. Daardoor kon het debat niet doorgaan. De AOb wijdt hierbij niet uit over de punten waarop de PVV en de onderwijsbond het niet met elkaar eens zijn. De bond geeft wel aan in gesprek te gaan met de achterban over “hoe om te gaan met een politiek landschap met partijen met ideeën die mijlenver van de eigen missie afstaan”. Hierbij zullen gelijke kansen en racisme ook aan bod komen, aldus de AOb.
 
Aan het debat zouden naast de PVV en D66 ook CDA, PvdA, VVD, SP en GroenLinks deelnemen. De woordvoerders van deze partijen zouden debatteren over onder andere het belang van vaste contracten in het onderwijs, kansengelijkheid en maximale klassengroottes. Zij reageerden op de afgelasting met woede en verontwaardiging: “ondemocratisch” en “een slecht besluit”.
 
De Balie bood daarop aan het debat zónder de AOb te organiseren. Alle zeven Kamerleden van VVD, PVV, CDA, D66, SP, GroenLinks en PvdA werden opnieuw uitgenodigd en reageerden positief op het plan. Het Onderwijsdebat is vamdaag om 20.00 uur te zien via een livestream op de website van De Balie.
 
Door: Nationale Onderwijsgids