Tim Douwsma en Elske DeWall willen scholieren voor Friese taal interesseren

Verschillende bekende Friezen, onder wie zanger Tim Douwsma en singer-songwriter Elske DeWall, springen op de bres voor de Friese taal. Via een campagne willen ze middelbare scholieren laten zien hoe leuk en belangrijk de taal is en hen stimuleren Fries als eindexamenvak te kiezen. "Wanneer ik dat jaren geleden had kunnen kiezen had ik dat denk ik wel gedaan, het is erg belangrijk om onze Friese taal te behouden", zegt Douwsma.

De zanger (33) is geboren in Drachten en woont nu weer in Friesland. "Ik ben terugverhuisd naar Fryslân en ben een trotse Fries. Ik spreek Fries met mijn vrienden, familie, vriendin en natuurlijk tegen mijn zoon." Tijdens de campagne #DêromFrysk kunnen scholieren via sociale media hardop met hem en anderen praten via Google Assistant.

Ook DeWall, echte naam Elske de Walle (35) en geboren in Veenwouden, wil jongeren stimuleren om de Friese taal te spreken. "Ik vind het altijd mooi wanneer ik in het Fries zing, het voelt als mijn moedertaal en dan zing ik echt vanuit mijn hart", zegt de muzikante. Elske en andere bekende Friezen - Johannes Rypma, Habtamu de Hoop, Jesse van Wieren, Ritse de Jong, Hieke de Jong en Jennifer de Vries - vertellen leerlingen via hun eigen online accounts over hun persoonlijke redenen waarom zij willen dat het Fries blijft bestaan.

Door: ANP