Utrecht betaalt reiskosten leerling met beperking die naar Amsterdamse school wil

De Raad van State heeft vorige week bepaald dat de gemeente Utrecht toch de reiskosten van een leerling met een beperking moet betalen. De islamitische leerling gaat elke dag vanuit Utrecht met de auto naar het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Dit meldt De Gelderlander.

Leerlingen die een beperking hebben en daardoor niet zelfstandig kunnen reizen naar hun school, kunnen reiskostenvergoeding krijgen van gemeente waarin ze wonen. Dit kunnen ze gebruiken om de kosten voor speciaal vervoer te dekken. 
 
De vader van de Utrechtse leerling die een spierziekte heeft, wilde dat zijn zoon naar een islamitische middelbare school zou gaan. In Utrecht zijn er geen islamitische middelbare scholen en daarom had hij het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam opgegeven als ‘dichtstbijzijnde toegankelijke’ school. 
 
Omdat de leerling eerder naar een christelijke basisschool ging, vond de gemeente Utrecht dat hij daar weer voor kon kiezen. Bovendien gingen zijn broertjes en zusjes ook niet naar een islamitische school. De gemeente wilde daarom geen reiskostenvergoeding geven, en de rechtbank gaf de gemeente in eerste instantie gelijk. 
 
In hoger beroep echter oordeelde de rechter dat de gemeente Utrecht wel reiskostenvergoeding moet gaan betalen. De redenatie van de vader was dat basisonderwijs niet hetzelfde is als voorgezet onderwijs en dat hij voor het voorgezet onderwijs wel graag een islamitische school uitkiest voor zijn zoon. De rechter ging daarin mee.
 
Door: Nationale Onderwijsgids