Normal_geld__pennen__contract__afspraak

GroenLinks pleit ervoor om scholen en verenigingen vrij te stellen van btw-betaling over de stroom die zij terugleveren aan het elektriciteitsnet via hun zonnepanelen. Dat is één van de maatregelen om te zorgen dat het voor scholen aantrekkelijker wordt om zonnepanelen aan te schaffen. Dit meldt Friesch Dagblad.

Op dit moment is het voor scholen niet aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen vanwege het feit dat ze btw moeten betalen over de stroom die ze terugleveren aan het net. Daarvoor moeten ze bovendien een speciale meetdienst inschakelen omdat dit geld per kwartaal moet worden overgemaakt, terwijl de stroomleverancier een jaartarief hanteert. GroenLinks wijst in Kamervragen op het feit dat de overheid achterloopt bij de terugdringing van de CO2-uitstoot. Scholen zouden het daarom niet moeilijker moeten worden gemaakt om zonnepanelen aan te schaffen.
 
Ook worden verschillende regels gehanteerd door belastinginspecteurs in verschillende regio’s. 
Diverse scholen hebben al een rechtszaak aangespannen tegen de Belastingdienst over de administratieve werkdruk die het per kwartaal betalen van de btw met zich meebrengt.
 
Scholenkoepel PCBO Tytsjerksteradiel verloor de rechtszaak, maar kreeg van de belastingdienst Leeuwarden wel een vaststellingsovereenkomst, waardoor de koepel nu twee derde minder administratierompslomp heeft. In een rechtszaak in Arnhem wilde de belastingdienst Zwolle dit niet aanbieden.
 
GroenLinks heeft nu Kamervragen gesteld over wat de Belastingdienst eraan doet om alle regionale inspecteurs op één lijn te krijgen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids