Normal_hallo

Ruim 30.000 mensen hebben binnen twee dagen via internet op petitie.nl een petitie ondertekend waarin wordt gevraagd om zwaardere straffen in het jeugdstrafrecht. De handtekeningenactie is een initiatief van de ouders van de drie kinderen die in 2017 werden gedood door minderjarigen. Dit meldt ANP.

De jeugdige daders kregen een tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. De veertienjarige Romy Nieuwburg werd vorig jaar juni verkracht en vermoord door een toen eveneens veertienjarige klasgenoot. Beide waren leerlingen van de Donnerschool voor speciaal onderwijs in De Glind. Brian N. werd hiervoor veroordeeld tot de maximale straf van één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. 

Ook in de zaak van Nick Bood (16) uit Assendelft kreeg de destijds 15-jarige dader die straf. De 17-jarige jongen die terechtstond voor de dood van Savannah Dekker (14) uit Bunschoten kreeg twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Ook dat is de maximale straf die iemand van zijn leeftijd kan krijgen.

"Een straf van één of twee jaar is een lachertje", aldus de moeder van Romy op Facebook. "Dit doet geen recht aan het leed wat ons is aangedaan. Ouders hebben levenslang!"
 
De ouders willen de handtekeningen uiteindelijk aanbieden aan minister Sander Dekker voor Rechtsberscherming. 
 
Door: ANP