Logo_knaw_logo

De KNAW heeft de winnaars gekozen van de KNAW Onderwijsprijs, de prijs voor de beste twaalf vwo-profielwerkstukken van Nederland. De winnaars komen van scholen uit het hele land. Met deze jaarlijkse prijs wil de KNAW graag wetenschappelijk denken in het voorgezet onderwijs stimuleren. Dit meldt de KNAW.

Het is het elfde jaar dat de KNAW de Onderwijsprijzen uitreikt. De 323 inzendingen van 153 scholen waren opnieuw van een indrukwekkend hoog niveau. Van elk profiel, Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek, zijn drie werkstukken genomineerd. De jury bestond per profiel uit vier wetenschappers die gelieerd zijn aan de KNAW.
 
De werkstukken gingen over onder meer een persoonlijke zoektocht naar een donorvader, de visie in de lesboeken geschiedenis op Indonesië 1945-1949, de explosieve groei van supermarktketen Jumbo, een betaalbaar hulpmiddel waarmee blinden kunnen navigeren als dolfijnen en vleermuizen, genderneutraal onderwijs en een wiskundige formule voor een melodie.
 
Tijdens de prijsuitreiking op dinsdag 11 juni in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam wordt bekend welke werkstukken de eerste, tweede of derde prijs ontvangen. De eerste prijs bestaat uit een studiebeurs voor het eerste collegejaar ter waarde van 2000 euro, de tweede is een bedrag van 1500 euro en de derde prijs bedraagt 1000 euro. Ook de docenten die het werkstuk hebben begeleid, krijgen een prijs en de school van de leerling krijgt een plaquette.
 
De Akademie wil met de KNAW Onderwijsprijs benadrukken dat inspirerend onderwijs de basis legt voor de ontwikkeling van de wetenschap. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van onderwijs.
 
Door: Nationale Onderwijsgids