Normal_rss_entry-182734

Van alle incorrecte toetsadviezen (19.854) is het overgrote deel te hoog uitgevallen (18.288). Een groep van 1566 leerlingen heeft een te laag toetsadvies gekregen. Dat schrijft onderwijsminister Arie Slob aan de Tweede Kamer.

De te hoog beoordeelden hebben een toetsadvies gekregen dat één toetsadviescategorie te hoog was. Zij hebben bijvoorbeeld een vwo toetsadvies gekregen, terwijl zij eigenlijk een havo/vwo toetsadvies hadden moeten krijgen, aldus de bewindsman.

De scholieren met een te laag toetsadvies hebben allemaal een pro/vmbo bb toetsadvies gekregen, terwijl zij eigenlijk een vmbo bb/vmbo kb toetsadvies hadden moeten krijgen, schrijft Slob.

"Een onjuist toetsadvies hoeft niet te leiden tot een onjuist eindadvies", benadrukt hij. "De school heroverweegt immers naar aanleiding van een hoger toetsadvies het schooladvies en stelt dan eventueel naar boven bij."

Op 15 mei constateerde de bij het proces betrokken Expertgroep Toetsen PO, een onafhankelijk adviesorgaan voor het ministerie van onderwijs, dat ze met verkeerde waarden heeft gerekend. Daardoor kwamen de waarden van de Centrale Eindtoets en die van andere toetsaanbieders niet overeen, wat wel de bedoeling was. De minister laat onderzoek doen naar het incident, zegt hij.

Door: ANP