Normal_internet__pc__muis__computer__ict

Welke scholen in Nederland zijn bezig met internationalisering? Met één muisklik krijg je dat nu in beeld dankzij de nieuwe dashboards op www.nuffic.nl voor primair en voortgezet onderwijs. Dit meldt Nuffic.

Stel: je woont in Limburg en gaat naar Groningen verhuizen. Dan kun je je nieuwe postcodegebied opzoeken om te zien of er in je nieuwe woonplaats een middelbare school is waar Chinees wordt gegeven.

Nuffic-netwerken

Onderzoeker Anne Rosier geeft dit voorbeeld om aan te tonen welke mogelijkheden de nieuwe dashboards op de Nuffic-website bieden. “Die brengen niet alle scholen in beeld die actief zijn met internationalisering”, nuanceert zij meteen, “maar de scholen die betrokken zijn bij een Nuffic-netwerk.”

Dat is een fors aantal. In het primair onderwijs zijn er alleen al meer dan 1200 scholen bezig met vroeg vreemdetalenonderwijs Engels. Daarnaast kunnen ze aan internationalisering doen via buurtalen, de pilot tweetalig primair onderwijs (tpo), het UNESCO-netwerk of met een IPV- of Erasmus+-subsidie. In het voortgezet onderwijs gaat het om ruim 350 scholen die actief zijn in 10 verschillende netwerken en programma’s. Ook de international schools zijn toegevoegd. Wie meer informatie wil over een van de netwerken kan terecht op het tabblad ‘source’ bij het dashboard.

Mogelijkheden voor docenten, directeuren en bestuurders

Voor docenten, directeuren en bestuurders ziet Rosier ook allerlei mogelijkheden. Docenten kunnen ontdekken waar scholen te vinden zijn die ervaring hebben met internationaliseringsactiviteiten. Een vergelijking tussen verschillende provincies is wellicht nuttig voor bestuurders. En directeuren in krimpregio’s kunnen bijvoorbeeld rekening houden met het aanbod dat er al is.

Ambitie

Het is de bedoeling om de dashboards jaarlijks bij te werken met actuele cijfers. Verder gaan de samenstellers toetsen of scholen de informatie daadwerkelijk gebruiken, en hoe dan. “We moeten steeds blijven bedenken voor wie we dit maken”, legt Rosier uit. “Verder is het onze ambitie om de scholen beter in beeld te krijgen die op een andere manier bezig zijn met internationalisering.”

Door: Nationale Onderwijsgids