Normal_rss_entry-170048

Premier Mark Rutte vindt het fantastisch dat duizenden jongeren zich donderdag hebben aangesloten bij de klimaatmars. "Ik heb ze gezien, het waren er heel veel’’, zei de premier. "Ik vind het een belangrijk signaal dat jonge mensen zo betrokken zijn.’’

De scholieren - naar schatting zeker 10.000 - vinden dat de regering niet genoeg doet om klimaatverandering tegen te gaan, maar volgens Rutte is Nederland qua ambities al een koploper in Europa. "Geen kabinet waar dan ook in Europa heeft ambities zoals deze regering’’, stelt Rutte.
 
Maar, daarmee wil hij niet aan de scholieren meegeven dat "Nederland al genoeg doet. Dat vind ik een lullige reactie.’’ Volgens hem is de vraag hoe je de "energie van de jongeren kan gebruiken om de rest van Europa mee te krijgen in de Nederlandse ambities’’.
 

Veel meer scholieren dan verwacht

Op het Haagse Malieveld zijn veel meer scholieren bijeengekomen voor het klimaatprotest dan op voorhand werd verwacht. Rekening werd gehouden met ongeveer 4000 jongeren, maar volgens de organisatie lijken er zeker twee zoveel mensen te zijn gekomen. De scholieren werden toegesproken door de organisatie, om vervolgens een mars te lopen door de Haagse binnenstad. De demonstranten liepen via de Hofvijver en de Mauritskade terug naar het Malieveld.
 
Ondanks het grote aantal scholieren is de klimaatmars rustig verlopen.Een politieagent zag ook meer scholieren dan verwacht: "Maar als alles dan zo rustig verloopt, is dat echt kicken.''
 
Door: ANP