Normal_s

Aan ruim 140 jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar is vandaag een ScienceMakers Award uitgereikt. In museum Corpus te Oegstgeest ontvingen zij deze Award voor hun prestatie in een van de uiteenlopende nationale of internationale wedstrijden op het gebied van wetenschap, techniek en maken. De jongeren mogen zich ScienceMaker noemen. Ze zijn daarmee ambassadeurs die staan voor inventiviteit, voor nieuwsgierigheid, voor ontdekken: voor de nieuwe makers van de toekomst. Dit meldt PBT.

De ScienceMakers hebben voor een dag de expositie in museum Corpus overgenomen. Door het hele museum hebben zij hun projecten, uitvindingen of werkstukken getoond. Onderling en aan genodigden lieten de jongeren zien welke innovatieve ideeën en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken je kunt creëren met creativiteit, inventiviteit en teamwork: 
 
  • EUREKA!CUP - Politie; Het Newman Trio bedacht in opdracht van de politie een alternatief voor het aftappen van criminelen: een klein apparaat dat door rioleringsbuizen kan kruipen en criminelen in huis kan ‘afluisteren’. 
  • FIRST® LEGO® League | Pretty smart POWER girls; De Pretty smart POWER girls bedachten een slimme waterbesparende douchebak om het grote tekort aan schoon drinkwater in de toekomst op te lossen, namelijk een douchebak die douchewater geschikt maakt om de wc mee door te trekken. 
  • ARTCADIA, IMAGINE YOUR FUTURE; De Parkwachters deden mee aan de ‘Artcadia, Imagine your future’, een landelijke techniek- en kunstwedstrijd. Dit team bedacht het slimste park, met slimme prullenbakken, parasols met zonnecellen en ook picknicktafels die met de zon energie opwekken. 
  • INTERNATIONAL CONFERENCE OF YOUNG SCIENTISTS (ICYS); Met hun profielwerkstuk bedachten de studenten onder andere een duurzaam alternatief voor traditionele stoeptegels, ontwikkeld vanuit schimmels, en een longboard van gerecyclede materialen. 
 
ScienceMakers is het podium om prestaties op het gebied van wetenschap, techniek en maken landelijk zichtbaar te maken en het belang van techniekonderwijs te promoten. ScienceMakers zullen overal in het land hun leeftijdgenootjes inspireren om ook op ontdekkingstocht te gaan in de wereld van wetenschap, techniek en maken. Dat is belangrijk om te zorgen voor voldoende goed geschoolde werknemers in de toekomst.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids