Normal_vlag_duitsland

Onderzoekers maken zich flink zorgen over de tanende populariteit van Duits als vak op de middelbare school. De meeste leerlingen laten het vak vallen en dat is een alarmerende ontwikkeling, zeggen de experts, want Duitsland is een belangrijk handelscontact voor Nederland. Dit meldt NPO Radio 1.

Dat handelscontact zal niet verdwijnen als Nederlandse ondernemers geen Duits meer kunnen spreken, maar de Duitse taal machtig zijn komt de handel wel ten goede, zegt hoogleraar Duitse letterkunde Ewout van der Knaap van de Universiteit van Utrecht. Het Duitse bedrijfsleven is voor een groot deel uit familiebedrijven ontstaan, zegt Knaap. "Die bedrijven zijn best gesloten. Als je dan goed de Duitse taal spreekt, krijg je toch toegang."

Op de middelbare school zou er meer aandacht moeten komen voor het belang van Duitsland voor de Nederlandse economie en de banden tussen de beide landen, denkt Van der Knaap. "De inhoud moet weer naar voren gebracht worden. Je moet niet alleen over grammatica praten. Duitsland is veel meer."

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids