Normal_prik_injectie_vaccinatie_naald_inenten

Ouders en leerlingen van het Bonhoeffer College in Castricum hebben vorige week een brief ontvangen van de school met daarin informatie over een scholier die meningokokken heeft opgelopen. Het is niet bekend of het om de gevaarlijke type W variant gaat. Sinds de brief hebben steeds meer ouders contact gezocht met de GGD om een vaccinatie voor hun kinderen aan te vragen. Dit meldt Trouw. 

Overigens is volgens GGD Hollands Noorden de kans op uitbreiding van de ziekte klein. “De huisgenoten van de jongen hebben antibiotica gekregen omdat zij intensief contact met hem hebben gehad. Voor klasgenoten is dat niet nodig. Ook niet voor leerlingen die bijvoorbeeld naast de jongen hebben gezeten”, aldus een woordvoerder.
 
De meningokokkenbacterie kan zeer gevaarlijk zijn en leiden tot bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. In de meeste gevallen leidt een besmetting niet tot ziekte, maar toch zijn er dit jaar al achttien mensen aan overleden, waaronder een veertienjarige scholiere van het Revius College in Wijk bij Duurstede. In deze achttien gevallen ging het specifiek om de gevaarlijke variant type w.
 
Op dit moment zijn er niet genoeg vaccins voor handen om alle kinderen te vaccineren. Kinderen lopen het meeste gevaar bij een besmetting. In oktober worden alle 14-jarigen opgeroepen om zich te laten enten. Volgend jaar zijn er genoeg vaccins voor kinderen tussen de 14 en 18 jaar.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids