Normal_toets_examen_denken_huiswerk

Een deel van het wiskunde-examen van een leerling van de Rientjes Mavo in Maarssen moet opnieuw beoordeeld worden. Dat heeft de voorzieningenrechter van rechtbank Midden-Nederland bepaald. Dit meldt AD.

De leerling was op een tiende punt gezakt. Onterecht, volgens de vader van de leerling, omdat hij op zijn wiskunde-examen een laag cijfer had gekregen. Bij diverse vragen was de 16-jarige vmbo-tl-leerling telkens één punt in plaats van twee punten toegekend, aldus de vader. Toen de vader er met school niet uitkwam, spande hij een kort geding aan.

Bij het examen van de jongen konden de twee correctoren die zijn werk moesten nakijken het niet eens worden over zijn antwoord op vraag 15. De school had ervoor moeten zorgen dat de correctoren toch tot een overeenstemming kwamen. Doordat dat niet is gebeurd, acht de rechter het mogelijk dat de jongen een onjuist cijfer heeft gekregen. Een derde, onafhankelijke, corrector moet vraag 15 van zijn examen daarom nogmaals nakijken.

De school is verbaasd over het oordeel van de rechter. De rector heeft eerder geprobeerd zelf een derde corrector in te schakelen maar dat wilden zowel de school van de tweede corrector als de Onderwijsinspectie niet. "Dan houdt het denk ik ergens op als schoolleiding", reageert de rector van de Rientjes Mavo. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids