Normal_pesten__eenzaam__pestgedrag

Alle kinderen zijn verschillend. Zo hebben ze andere interesses, manieren van communiceren en verschillende achtergronden of families dan sommige klasgenootjes. Kinderen met een andere achtergrond worden soms erg gepest, en bijna alle kinderen op de basisschool zijn wel eens getuige geweest van pesten. Daarom roepen TV-zender Cartoon Network en zanger Brownie Dutch kinderen op om zich actief in te zetten tegen pesten. Want iedereen kan een maatje zijn! Dit meldt Cartoon Network.

  • In 2017 hebben kinderen ruim 27.000 keer met De Kindertelefoon gebeld over het onderwerp pesten. Dit betroffen ruim 15.000 kinderen. 
  • In 2017 was voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar pesten het grootste thema. De piek zat in de leeftijdscategorie 10 tot en met 13 jaar. 
  • Ruim 3.700 chatgesprekken gingen over pesten in 2017, gevoerd door ruim 2.700 kinderen. 
  • Het onderwerp pesten is in 2017 bijna 60.000 keer bekeken op het Forum - voorheen de kennisbank (dit was in 2014 nog ruim 7.000 keer). 
In samenwerking met De Kindertelefoon en jeugdkrant Kidsweek biedt Cartoon Network kinderen, leraren en ouders die met pesten te maken hebben een platform. Het initiatief ‘Wees een maatje, geen pestkop’ gaat vandaag van start, met unieke animaties en de typerende vertelkracht van Cartoon Network om pesten aan te pakken op een manier die kinderen aanspreekt en motiveert te praten over hun ervaringen en anderen te helpen. 
 
Kinderen die gepest worden voelen zich alleen en bang en kinderen die toekijken willen soms ingrijpen maar weten niet wat ze moeten doen. De Kindertelefoon voert in vertrouwen gesprekken met kinderen en jongeren via chat en telefoon. Het online platform buddy.cartoonnetwork.nl geeft informatie over pesten door middel van tips en twee gloednieuwe animatiespots op de TV-zender belichten de verschillen tussen families en wat dat betekent voor een kind. Brownie Dutch zet de boodschap als ambassadeur kracht bij om kinderen aan te zetten elkaar te helpen: “Ik vind het belangrijk dat het onderwerp Pesten bespreekbaar is en blijft. Met pesten kun je iemand letterlijk verPesten. Iedereen is uniek en heeft talent”.
 
Jeugdkrant Kidsweek ondersteunt de campagne onder andere door het uitgeven van een gethematiseerde lesbrief over het onderwerp pesten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids