Normal_11778

AMSTERDAM (Novum) - De Amsterdamse zorgwethouder Eric van der Burg (VVD) vindt dat Amsterdamse jongeren beter seksueel voorgelicht moeten worden. Dat moet onder meer gebeuren door meer en betere lessen op school over seks en relaties. Dat schrijft de wethouder dinsdag in de beleidsbrief Seksuele Gezondheid Amsterdam.

De gemeente zou de komende drie jaar moeten inzetten op het voorkomen van seksueel overschrijdend gedrag, ongewenste zwangerschappen en de verspreiding van soa's en hiv. Volgens Van der Burg heeft gemiddeld een op de tien Amsterdammers tussen de 16 en 54 jaar onveilige seks. Ruim de helft van hen zou zich niet laten testen.

Uit landelijk onderzoek blijkt volgens de wethouder dat bijna een op de vijf vrouwen onder de 25 jaar wel eens gedwongen is tot seks. Vier procent van de mannen zou wel eens tegen zijn zin seksuele handelingen hebben verricht. In Amsterdam zou het jaarlijks gaan om ongeveer tienduizend gevallen van grensoverschrijdend gedrag.

Van der Burg pleit in de brief voor het verstevigen van het Amsterdamse beleid om seksuele gezondheid te bevorderen. Hij noemt seksualiteit in de eerste plaats een privézaak, maar vindt het niet alleen een individuele aangelegenheid. "Verspreiding van hiv en soa's hebben invloed op anderen en tienerzwangerschappen leiden tot schooluitval. Dat maakt beleid rondom seksuele gezondheid noodzakelijk."

De beleidsbrief wordt woensdag 6 juni in de Amsterdamse gemeenteraad besproken. Van der Burg hoopt eind dit jaar een plan van aanpak gereed te hebben.