Normal_11706

AMSTERDAM (Novum) - Bert Molenkamp is woensdag opgestapt bij ROC Rivor. Hij was daar in oktober aan de slag gegaan nadat hij bij de noodlijdende onderwijsinstelling Amarantis was opgestapt als bestuursvoorzitter. Donderdag bleek dat hij en andere bestuurders mogelijk verantwoordelijk worden gesteld voor het wanbeleid bij de scholengroep.

Na zijn opstappen bij Amarantis werd bekend dat hij al langer op de hoogte was van de nijpende situatie. De commotie die rond Amarantis is ontstaan dreigt volgens Molenkamp zijn functioneren bij het ROC Rivor te belemmeren. Daarom heeft hij zijn functie als tijdelijk bestuursvoorzitter neergelegd, meldt het roc dat onderwijs aanbiedt in de regio rond Tiel. "De raad van toezicht betreurt deze stap, maar vindt deze wel begrijpelijk."

Demissionair minster van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) overweegt naar de rechter te stappen als blijkt dat de bestuurders van Amarantis de fout in zijn gegaan, zei ze donderdag in een Kamerdebat.

Amarantis kampt met grote financiële problemen, onder meer door risicovolle derivaten. Vorige maand noemde interim-bestuurder bij Amarantis Marcel Wintels in NRC Handelsblad de handelwijze van zijn voorgangers, onder wie Molenkamp, ongehoord. De scholengroep heeft tientallen miljoenen euro's schuld. Er was veel onbegrip dat Molenkamp elders in de onderwijswereld weer aan de slag was gegaan.