Leraren afgebeeld met hakenkruis, school in Eindhoven doet aangifte

Leraren van het Van Maerlantlyceum in Eindhoven worden op een Instagrampagina afgebeeld met hakenkruizen en foto’s van Hitler. De school heeft hierop besloten om aangifte te doen. Het is nog onduidelijk wie de ondertussen gewiste plaatjes via de fotoapp  heeft gedeeld. Dit meldt het AD.

Het Instragram-account is sinds enkele weken bekend bij de school, maar in eerste instantie schuilde er geen kwaad in: de gepubliceerde foto’s waren vooral ludiek bedoel en waren onschuldig van aard. “Zo is het denk ik ook begonnen”, vermoedt rector Emmeken van der Heijden. “Maar op een gegeven moment is er een grens overschreden door hen af te beelden in combinatie met hakenkruizen, foto’s van Hitler en hun kwetsbaarheden.” Daarnaast werden de leraren stiekem gefotografeerd, wat strafbaar is. Toen dat gebeurde, is de school overgegaan op het doen van aangifte. Van der Heijden: “Je wilt dat de leerlingen zich op school veilig voelen, maar óók de docenten. En aan dat gevoel wordt getornd als er ongevraagd foto’s van je worden gemaakt.”

Het is niet zeker of de dader daadwerkelijk aangehouden zal worden. Van der Heijden: “Daar wil ik niet op vooruitlopen, maar we zijn er niet op uit om iemand een strafblad te bezorgen. De aangifte is vooral bedoeld om een statement te maken, niet zozeer om de daders te achterhalen. Mocht dat bekend worden, dan weet je natuurlijk niet hoe de rest van de school reageert. Ik denk dat je in ieder geval moet voorkomen dat je van het ene probleem in het andere belandt.”

Het Van Maerlantlyceum heeft inmiddels alle ouders van de leerlingen op de hoogte gesteld van de kwestie via een brief.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids