Normal_normal_eu_europa234

Het Verdrag van Maastricht is door een onafhankelijke jury geselecteerd voor de titel Europees Erfgoedlabel. Het is nu zeker dat het label wordt toegekend aan deze Nederlandse  locatie. Begin volgend jaar wordt de voordracht nog officieel bekrachtigd door de Europese Commissie. Dit meldt Rijksoverheid.

Minister Ingrid van Engelshoven (cultuur):  “Het is mooi dat het Verdrag van Maastricht erkend is als Europees erfgoed. Het is een plek die symbool staat voor het belang van de Europese eenwording. Het is belangrijk dat de huidige en toekomstige generaties leren over de geschiedenis en de toekomst van Europa. Door het project ‘Europe Calling’ betrekt de provincie Limburg op prachtige wijze jongeren uit heel Europa hierbij. Zo wordt het Verdrag van Maastricht – 25 jaar na dato – levend gehouden."
 
Rond de vijfentwintigste verjaardag van het Verdrag van Maastricht in februari dit jaar heeft de Nationale Jeugdraad (NJR) in samenwerking met het Europees Parlement aan 2500 scholieren gastlessen gegeven. Daarbij zijn enquêtes uitgezet onder jongeren over wat Europa zou moeten doen om hen een betere toekomst te geven. Hieruit bleek dat jongeren erkenning willen van diploma's over de grens, meer stagemogelijkheden over de grens en beter talenonderwijs willen om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
 
Het Verdrag van Maastricht werd in 1992 ondertekend in het Maastrichtse Gouvernement. Met de ondertekening van het Verdrag werd de  Europese munt geïntroduceerd en kreeg het Europees Parlement wetgevende macht. Het Europees Erfgoedlabel is een initiatief van de Europese Unie en wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie. Locaties die het label krijgen staan symbool voor de Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie. De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids