Normal_11164

AMSTERDAM (Novum) - Het Amsterdamse PvdA-raadslid Maarten Poorter pleit voor een verbod op de verkoop van patat en andere vette snacks aan scholieren tijdens schoolpauzes.

Snackbars en supermarkten in de buurt van basis- en middelbare scholen zouden vrijwillig een overeenkomst moeten sluiten met scholen om zo gezonde eetgewoontes bij kinderen te stimuleren.

Poorter kwam op het idee tijdens een bezoek aan het Comenius Lyceum in Amsterdam. Die school is volgens hem goed bezig met het aanbod van gezonde voeding, maar de omliggende snackbars en eetgelegenheden zouden roet in het eten gooien.

Volgens een woordvoerder van de PvdA zouden de stadsdeelraden een rol moeten krijgen in het toezicht op meewerkende snackbars.

Ook zouden zij adviseurs moeten leveren die kinderen in de buurt van scholen tijdens de pauzes informeren over gezond eten.

Op de vraag in welke straal rondom scholen de overeenkomsten gesloten zouden moeten worden, verwijst de woordvoerder naar de scholen. "Zij weten precies waar de kinderen hun pauzes doorbrengen".

VVD-wethouder Eric van der Burg schiet het idee niet direct af. "Geen wietpas, geen snackpas, maar wel ouders die hun verantwoordelijkheid nemen en gemeente en bedrijfsleven die samen kinderobesitas aanpakken", laat hij in een reactie weten.

Poorter gaat zijn idee in een initiatiefvoorstel voorleggen aan de stadsdeelraad. De PvdA hoopt het patatverbod voor 2014 in Amsterdam te realiseren.