Normal_techniek__mbo__hbo__uni__samenwerken__studenten__elektrisch

Nederlandse leerlingen kunnen goed met elkaar samenwerken om problemen op te lossen. Meisjes zijn daarin wel een stuk beter dan jongens. Dat blijkt uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Dit melden NU.nl en VOS/ABB.

Aanleiding voor het internationale onderzoek is dat er in de economie een groeiende behoefte is aan mensen die met elkaar niet-routinematige opdrachten kunnen uitvoeren. Meiden bleken beter te zijn in het oplossen van problemen, maar ook in het vak economie. Zij hebben in Nederland een bovengemiddelde vaardigheidsscore in ’samenwerkend probleemoplossen’. 
 
In totaal deden 125.000 vijftienjarigen mee aan het Programme for International Student Assessment (PISA). Hiervan waren er 1714 leerlingen Nederlands, van 187 scholen in het voortgezet onderwijs. Getest werd hoe goed studenten als een groep samenwerken, hun houding ten opzichte van samenwerking en de invloed van factoren zoals geslacht, naschoolse activiteiten en sociale achtergrond. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids