Normal_10783

LEIDEN - Op 14 april is het jaarlijkse Intergymnasiale Debattoernooi, gesponsord door de Universiteit Leiden. Elk jaar nemen ongeveer 26 gymnasiumklassen deel aan dit scholierenevenement, dat zaterdag voor de negende keer plaatsvindt.

Inspiratie
Scholieren die deelnemen aan het toernooi bereiden zich hier al maanden op voor. Kristina van der Molen bijvoorbeeld, leerling van het Coornhert Gymnasium in Gouda, komt elke vrijdagmiddag samen met haar debatgenootschap om te oefenen: "Het toernooi houdt je scherp, want debatteren met je eigen team is interessant, maar het zorgt er wel voor dat je op elkaar ingespeeld raakt. Op het moment dat je debatteert met vreemden, kom je verschillende debattechnieken tegen die je inspireren om hard aan jezelf te werken, vooral als je verliest."

Debatstellingen
Om een fel debat te voeren, zijn een aantal interessante stellingen nodig. In totaal zijn vier stellingen voor het toernooi opgesteld. Een bijzondere stelling is: ‘Er moet een kunstmatig virus op straatarme landen worden losgelaten dat het grootste deel van de bevolking onvruchtbaar maakt.' Docent D. Klaver van het Haarlemmermeer Lyceum vertelt: "Het is niet makkelijk om geschikte en verdedigende argumenten te vinden voor deze drastische stelling. Dit maakt het debat zeer uitdagend."

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen