Normal_10687

AMSTERDAM - Schoolbesturen en de gemeente Amsterdam zijn er in geslaagd het aantal uitlotingen voor het voortgezet onderwijs terug te dringen, terwijl er dit jaar meer leerlingen dan in andere jaren de overstap van basisschool naar de middelbare school maken. Een flinke stap in de goede richting.

Van de 7600 leerlingen die zich dit jaar hebben aangemeld op een van de middelbare scholen in Amsterdam kunnen 433 kinderen vooralsnog niet worden geplaatst op de school van hun eerste keuze. Dit schooljaar werden nog 455 leerlingen uitgeloot en het jaar ervoor 623 leerlingen.

Capaciteitsuitbreiding op vmbo-t en havo
De grootste druk was dit jaar op de vmbo-t- en havo-plekken. Scholen en gemeente hebben zich samen ingespannen om de capaciteit voor deze kinderen zoveel mogelijk uit te breiden. Het IJburg College gaat uitbreiden en neemt alle extra vmbo-t-, havo- en vwo-kinderen op.

Op het Caland Lyceum wordt voor de tweede aanmeldronde extra capaciteit gecreëerd zodat de uitgelote kinderen van het Caland Lyceum en het Spinoza Lyceum toch een aantrekkelijk alternatief krijgen geboden. Op termijn wordt dit een nieuwe school in West. Gesprekken over de exacte invulling van profiel en concept lopen nu.

Minder uitlotingen vwo en aantrekkelijke alternatieven buiten de ring Het aantal uitlotingen op het vwo is fors gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Een van de redenen is het succes van een nieuw vwo in Noord: Hyperion. Maar ook Exellius, het nieuwe vwo, in Zuidoost trekt aan. Slechts één categoraal vwo, het Ignatius Gymnasium, moet dit jaar leerlingen uitloten.

Ouders en leerlingen hebben dit jaar veelvuldig gekozen voor aantrekkelijke scholen buiten de ring. Naast het Spinoza Lyceum hadden het IJburg College in Oost en het Caland Lyceum in West de meeste overaanmeldingen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen