Normal_10566

GRONINGEN - Op donderdag 5 april 2012 reiken de steunpunten van de Rijksuniversiteit Groningen weer hun jaarlijkse profielwerkstukprijzen uit. Zo'n 120 havo- en vwo-scholieren uit het hele land stuurden de afgelopen weken hun onderzoek in.

Daaruit kozen deskundige jury's de beste 15 werkstukken. Donderdagmiddag presenteren de genomineerde scholieren hun onderzoek en wordt er bekend gemaakt wie er met de prijzen naar huis gaat.

Interdisciplinaire wetenschap heeft de toekomst
Bij deze zevende editie van de RUG-profielwerkstukprijzen valt op dat veel onderzoeken de traditionele grenzen van schoolvakken en wetenschappelijke terreinen overschrijden. Interdisciplinaire wetenschap lijkt de toekomst te hebben. Zo vinden aardrijkskunde, geschiedenis en economie elkaar in het werkstuk van Maurits Foorthuis van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen.

Hij onderzocht het rijke cultuurhistorische landschap van de Veenkoloniën en trekt duidelijke conclusies voor het landschapsbeleid in deze tijden van economische crisis en krimp. Ook Lionne Grootje en Joline Wierda uit Kampen bemoeiden zich met beleid, maar dan met het beleid op hun eigen school. Door hun overtuigende onderzoek naar de voordelen van kauwgum kauwen op het leer- en concentratievermogen, mag er dit jaar tijdens de examens op het Almere College voor het eerst gekauwd worden.

Klik hier voor meer informatie over de wedstrijd, de genomineerden en de prijsuitreiking.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen