Normal_kind_strand_vakantie23534

De scholen zijn weer begonnen, maar voor 25 leerplichtige kinderen is dit niet het geval. Zij zijn na de zomervakantie niet teruggekeerd in de schoolbanken. Uit onderzoek van het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) blijkt dat ook dit jaar in totaal 36 kinderen na de vakantie niet zijn teruggekomen. Soms komen ouders er samen niet uit in welk land hun kinderen zullen opgroeien. De zomervakantie wordt dan gebruikt om een beslissing te forceren. De toename van ontvoeringen na de zomer onderstreept het belang van goede voorlichting en preventie. Dat meldt IKO. 

Het aantal kinderontvoeringen in zomervakanties stijgt al jaren. In 2014 was er sprake van 19 ontvoeringen, in 2016 ging het om 34 kinderen en na de zomervakantie van 2017 kwamen 36 kinderen niet terug naar Nederland. De meeste kinderen zijn ontvoerd naar Polen, Marokko en Turkije. De leeftijden van de ontvoerde kinderen zijn heel uiteenlopend van baby’s tot een 15-jarige. Het ging in driekwart van de gevallen om de moeder die met het kind naar het buitenland ging, vaak onder het mom van familiebezoek. Eenmaal terug in het land van herkomst besluit de ouder dan niet met de kinderen terug te keren.

Naast alle emoties zijn er praktische zaken die geregeld moeten worden. Achterblijvende ouders kunnen problemen krijgen met de leerplichtambtenaar. Van de kinderen die na deze zomer niet zijn teruggekomen, zijn er 25 leerplichtig. Het Centrum IKO staat achterblijvers juridisch bij hoe ze de leerplichtambtenaar het beste kunnen informeren over de afwezigheid van hun kind.

Voor de docenten die kinderen uitleg moeten geven waarom hun klasgenootje niet in de klas is, heeft het Centrum IKO, in samenwerking met Tumult, een online lesprogramma voor docenten en leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs ontwikkeld. Deze interactieve lesmethode bestaat uit informatie en lesopdrachten over de mooie kanten van gemengde gezinnen, maar ook over internationale kinderontvoering en de terugkeer van een ontvoerd kind in de klas.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids