Normal_examen__rekenen__rekentoets__leerlingen__eindexamen
Limburgse scholieren halen gemiddeld de hoogste cijfers in het voortgezet onderwijs. In Flevoland halen scholieren gemiddeld het laagste cijfer. Dat blijkt uit een analyse van de gemiddelde cijferlijsten van scholieren op basis van data van DUO door beslist.nl, zo meldt de website.
Uit de analyse blijkt dat Limburgers gemiddeld het beste scoren met een 6,59 op hun cijferlijst. De provincies Utrecht en Zeeland bekleden respectievelijk een tweede en derde plaats. Scholieren in Flevoland hebben het laagste gemiddelde van alle provincies in Nederland, namelijk een 6,52. 
 
Examenkandidaten van het vwo scoren aanzienlijk beter op het eindexamen dan andere studieniveaus. Vwo-leerlingen halen gemiddeld namelijk een 6,67 voor hun eindexamen. Scholieren die de afgelopen vijf jaar eindexamen hebben gedaan op het vmbo haalden gemiddeld een 6,46. Havo-leerlingen scoren gemiddeld het laagst op het eindexamen (6,36).
 
In de gemeente Zuidhorn worden de hoogste cijfers gehaald door examenkandidaten (6,80), in de gemeente Waddinxveen halen scholieren gemiddeld het laagste cijfer (6,39). 
 
Van alle examenkandidaten op de vmbo-opleiding Mode en Commercie slaagt 97,72 procent voor het eindexamen. Andere opleidingen met bijzonder hoge slagingspercentages zijn Instalektro, Handel en Verkoop en Metaaltechniek, allen op het vmbo.
 
Meer informatie over het onderzoek op www.beslist.nl.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids