Normal_islam_hoofddoekje

De islamitische school voor mavo, havo en vwo in Amsterdam mag er komen, heeft de Raad van State gisteren bepaald. Was deze uitspraak vijf weken later gedaan, dan kon het schoolbestuur weer opnieuw beginnen met de oprichtingsaanvraag. Amsterdam en het ministerie van onderwijs zouden het proces bewust vertraagd hebben. Dit meldt NOS.

Dit zegt hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens van de Tilburg University tegen NOS. In 2011 werd de eerste aanvraag voor oprichting gedaan en wettelijk gezien moet de school dan voor 1 september 2017 klaar zijn om les te geven. "Als je niet binnen zes jaar huisvesting en leraren hebt geregeld, dan begint het hele proces weer opnieuw", aldus Zoontjes. Hij beschuldigt de gemeente Amsterdam en het ministerie van onderwijs ervan de zaak bewust vertraagd te hebben. 
 
Amsterdam wilde eerder geen gebouw beschikbaar stellen, maar moest dit op last van de Raad van State alsnog doen. De gemeente liet vanochtend weten dat er een locatie voor de nieuwe school is toegewezen. Maar volgens het schoolbestuur is het gebouw aan de Naritaweg ook aan een andere school beloofd. Hij dreigt opnieuw naar de rechter te stappen, omdat hij het gebouw en de locatie niet geschikt acht. 
 
Daarnaast wilde het ministerie geen subsidie verstrekken, iets wat nu ook door de Raad van State is aangemerkt als in strijd met de wet. Volgens Zoontjes mag het ministerie namelijk slechts twee criteria hanteren bij de aanvraag voor een nieuwe school: prognose van voldoende leerlingen en een officieel erkende geloofsrichting. De subsidie werd eerder geweigerd vanwege steunbetuigingen van een bestuurslid voor terreurbeweging IS. Maar volgens de Raad van State heeft het huidige bestuur voldoende afstand genomen van die uitingen. 
 
De school gaat uit van 186 leerlingen voor het eerste jaar. Hiervoor zal het schoolbestuur drie jaar subsidie krijgen. Zoontjes verwacht niet dat de school zal falen. "De lokalen zullen echt niet leeg zijn op 1 september. Ouders hebben bovendien nog ruim een maand de tijd om hun kind van school te laten wisselen." 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids