Normal_drugs_verslaafd_verslaving

De gemeente Tilburg gaat onderzoek doen naar drugscriminaliteit op scholen. Aanleiding hiervoor is een artikel in de Volkskrant over de toenemende grip van criminele bendes op Nederlandse schoolkinderen. Volgens de gemeente is er sprake van “een heftige problematiek met een hoog crimineel karakter”. Dit melden Brabants Dagblad en de Volkskrant.

In het artikel van de Tilburgse hoogleraar Pieter Tops en Volkskrantjournalist Jan Tromp wordt beschreven hoe criminele bendes actief zijn op scholen in Nederland. Schoolmeisjes worden ingezet voor prostitutie en jonge jongens worden geworven als drugskoeriers. De Tilburgse D66-fractie stelde er vragen over. Onderzoekers met ervaring in criminologisch veldwerk gaan naast straatgesprekken met jongeren ook navraag doen bij jeugdboa's, wijkagenten en jongerenwerkers. Daaruit moet een plan van aanpak komen. 
 
Voor het artikel probeerden Tops en Tromp in kaart te brengen hoe wijdverbreid de drugscriminaliteit op Nederlandse scholen is. Cijfers bleken er niet te zijn, niet in het onderwijs en evenmin bij de politie. Wel zijn er ernstige signalen en veel verhalen van betrokken leerlingen, leraren en schoolleiders die allemaal hetzelfde zeggen: criminele bendes zijn actief onder scholieren in het mbo en voortgezet onderwijs. Zelfs basisschoolleerlingen worden soms al geronseld als koerier.
 
Veel scholen kijken weg, volgens de schrijvers van het artikel. Instanties weten niet goed wat ze er mee aan moeten. Ook onderwijsorganisaties staan er verschillend in. Zo zegt de VO-raad niets af te weten van de drugsproblematiek en vindt de stichting School en Veiligheid dat drugscriminaliteit buiten hun verantwoordelijkheid valt. De Algemene Vereniging van Schoolleiders herkent de problemen wel. “We zien kwetsbare kinderen met weinig zelfvertrouwen die op allerlei manieren beïnvloedbaar zijn.” 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids