Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

De zomervakantie staat voor de deur en we zijn ongeveer halverwege de procedure Excellente Scholen 2017. De inspectieonderzoeken naar de waardering ‘Goed’ zijn inmiddels afgerond en het definitief aantal kandidaat Excellente scholen 2017 is bekend: 81. Deze scholen worden in september, oktober en november bezocht door de onafhankelijke jury. Dit meldt de Onderwijsinspectie.

Er komen 48 scholen voor primair onderwijs, 5 scholen voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs en 28 schoolsoorten voor voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs in aanmerking voor Excellente School 2017. Deze 81 scholen hebben van de inspectie de waardering ‘goed’ gekregen, een voorwaarde voor excellentie.
 
De jury Excellente Scholen heeft de afgelopen drie weken dialogen gevoerd met de kandidaat Excellente scholen, een eerste kennismakingsgesprek tussen de jury en een kandidaat Excellente school. Tijdens de dialoog stelt de jury vragen over het excellentieprofiel van een school en kan een school het excellentieprofiel verder toelichten. Daarnaast geeft de jury naar aanleiding van de dialoog aandachtspunten mee aan de scholen voor het jurybezoek. Het waren intensieve en vaak interessante gesprekken over de aangedragen excellentieprofielen.
 
In september, oktober en november vinden de jurybezoeken plaats. Elke kandidaat Excellente school wordt bezocht door twee juryleden. Tijdens dat bezoek focust de jury zich op het door de school aangedragen excellentieprofiel en de aandachtspunten die zijn meegegeven tijdens de dialoog. Na ieder jurybezoek stelt de jury een rapport op.
 
Op basis van het juryrapport adviseren de juryleden de Inspecteur-generaal van het Onderwijs  over het wel of niet toekennen van het predicaat Excellente School 2017. De Inspecteur-generaal besluit vervolgens tot het daadwerkelijk uitreiken van het predicaat aan een school. De onthulling van de predicaten Excellente School 2017 vindt plaats op maandag 22 januari 2018. Het predicaat is drie jaar geldig vanaf het moment van toekennen.   
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids