Normal_9234

AMSTERDAM - De tweede editie van de LAKS-monitor wordt vanaf vandaag tot en met 31 maart door naar schatting 100.000 scholieren ingevuld. Via dit landelijke scholierentevredenheidsonderzoek van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kunnen scholieren in het hele land hun mening geven over hun onderwijs.

Tobias Grond, projectleider LAKS-monitor: "Schooldirecties gaan aan de hand van de resultaten samen met leerlingen aan de slag om het beleid te verbeteren. Ook beleidsmakers kunnen op landelijk niveau de uitkomsten van dit onderzoek gebruiken. Het is geweldig dat zoveel scholieren op deze manier inspraak krijgen. Dit is een mijlpaal voor de leerlingenbetrokkenheid."

De LAKS-monitor is een tweejaarlijks scholierentevredenheidsonderzoek, dat in 2010 voor het eerst werd uitgezet. Scholieren beantwoorden vragen over allerlei zaken die met school te maken hebben, zoals tevredenheid over docenten, de schoolorganisatie, sfeer en mate van leerlingenparticipatie op school. In de vragenlijst van 2012 wordt speciaal aandacht besteed aan het gebruik van ICT op school.

"De deelnemende scholen zetten een grote stap voor het verbeteren van de leerlingenparticipatie," aldus Grond. Uit de resultaten van de vorige monitor waaraan 60.000 scholieren deelnamen, kwam naar voren dat er voor de meeste scholen nog veel terrein te winnen valt op het gebied van leerlingenparticipatie. Ook waren leerlingen niet tevreden met de manier waarop docenten hun lessen verzorgden.

Grond: "We zullen extra goed kijken naar de mening van de scholier op deze essentiële punten, en de geboekte vooruitgang van de scholen volgen." Grond vervolgt: "Deelname aan de monitor is een uitstekend middel om de verbeterpunten inzichtelijk te maken. De gegevens bieden de school handvatten om de kwaliteit van hun school te verbeteren."

Het is voor het eerst dat het LAKS voor de monitor de samenwerking opzoekt met Kwaliteitscholen. Deze partner neemt meerdere tevredenheidsonderzoeken af, onder andere voor ouders en docenten, en is een uitstekende aanvulling op de bestaande organisatie. Op het gebied van leerlingtevredenheid neemt Kwaliteitscholen enkel de LAKS-monitor af. Het aantal scholieren dat door de samenwerking nu de mogelijkheid krijgt om verbeterpunten aan te wijzen, is groot.

Deelnemende scholen hebben de mogelijkheid hun leerlingen de enquête tot en met 31 maart te laten invullen. De presentatie van de resultaten zal plaatsvinden op 21 juni 2012.

© Nationale Onderwijsgids