Normal_examen_tentamen_leerling

De dertigste editie van de jaarlijkse eindexamenklachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zit er op. Dit jaar werden niet alle records verbroken. Sterre Teunissen, coördinator van de klachtenlijn: “Op het examen Nederlands vwo kwam een record aantal klachten binnen, maar het totaal aantal klachten was dit jaar lager dan vorig jaar.” Dit meldt LAKS.

In totaal namen dit jaar circa 213.168 kandidaten deel aan de eindexamens. Kandidaten konden klachten indienen over de inhoud en de organisatie van zowel de digitale als de schriftelijke examens. Aan het einde van de laatste examendag stond de teller op 189.303 klachten. Een lager aantal klachten dan het LAKS in 2015 en 2016 binnen kreeg. Het LAKS vermoedt dat dit komt door de technische storingen waar de scholierenorganisatie mee te kampen heeft gehad. Daardoor was de website examenklacht.nl, waar de meeste klachten worden ingediend, op meerdere momenten niet bereikbaar en konden examenkandidaten hun klacht enkel telefonisch indienen. Teunissen: “Door een hack lag onze website examenklacht.nl er op donderdag 18 mei zeker twintig uur uit.”
 
Desondanks heeft het LAKS een flink aantal klachten ontvangen over de examens. Alle klachten en vragen zijn kritisch bekeken en beoordeeld. Dagelijks is er contact geweest met het College voor Toetsen en Examens (CvTE) om de klachten te bespreken. Een aantal daarvan zijn gegrond verklaard, en hebben er mede toe geleid dat er tot nu toe maar liefst 31 aanvullingen op de correctievoorschriften zijn gepubliceerd.
 
Naast de inhoudelijke klachten is het LAKS druk bezig geweest met het vergroten van de bekendheid van de eindexamenklachtenlijn onder kandidaten vmbo. Dit door middel van extra voorlichting onder vmbo-kandidaten over de examens, maar ook door een oproep te verspreiden onder examensecretarissen met het verzoek vmbo-kandidaten te informeren en voor te lichten over de examens en het bestaan van de eindexamenklachtenlijn. Deze extra aandacht heeft een toename van het aantal klachten over de vmbo-examens als resultaat gehad, met name onder examenkandidaten vmbo kader. Echter, net als voorgaande jaren kwamen de meeste klachten van kandidaten havo en vwo.

Komende tijd blijft het LAKS in gesprek met het Cito en het CvTE over de klachten die zijn binnen gekomen. Deze instanties bepalen de norm van de examens. De definitieve normeringen van de beroepsgerichte examens vmbo worden op 14 juni bekend gemaakt. Voor de schriftelijke examens is dat 16 juni. Dan krijgen de eindexamenkandidaten te horen of ze geslaagd zijn. De website www.examenklacht.nl blijft nog wel actief totdat ook de afnameperiode van de digitale examens is afgelopen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids