Normal_8979

APELDOORN - De Britse krant de Guardian berichtte gisteren dat het ministerie van Onderwijs de criteria van het subsidiemodel flink heeft aangescherpt, zo meldt het Reformatorisch Dagblad. Scholen die niet aan de gestelde onderwijscriteria voldoen, hoeven niet langer te rekenen op steun van de overheid.

De maatregelen vormen voornamelijk een bedreiging voor Britse vrije scholen waarop wordt verkondigd dat het leven op aarde het werk is van een buitengewoon begaafd vormgever. Deze stroming is beter bekend als ‘Intelligent Design'.

De nieuwe regelgeving van het ministerie van Onderwijs stelt onder meer dat vrije scholen waarop visies of theorieën worden onderwezen die ingaan tegen het "gevestigde wetenschappelijk en/of historisch bewijs", of dit zelfs ontkrachten, niet langer recht hebben op een subsidie van de overheid.

Vrije scholen kunnen naar eigen inzicht worden geleid en hoeven niet te voldoen aan het nationale curriculum. Een groot aantal Britse wetenschappers, waaronder evolutiebioloog Richard Dawkins, is verrukt over de koerswijziging van de regering.

„Alle maatregelen die verhinderen dat het creationisme als feit op scholen wordt onderwezen, juich ik toe", aldus Dawkins tegenover de Guardian.

© Nationale Onderwijsgids