Normal_8978

UTRECHT (ANP) - Jongeren komen, ondanks het vaak negatieve beeld over homoseksualiteit, steeds eerder uit de kast. De leeftijd dat jongens voor het eerst aan iemand vertellen dat ze op seksegenoten vallen, is in 6 jaar tijd gedaald van bijna 17,8 naar 16,6 jaar. Bij meisjes is dit gedaald van 16,3 naar 15,9 jaar. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 8000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar door Rutgers WPF en Soa Aids Nederland. In 2005 werd een soortgelijk onderzoek uitgevoerd.

De acceptatie van homo's blijft onder jongeren desondanks gering. Bijna alle ondervraagde jongeren vinden het bijvoorbeeld prima als een jongen en een meisje elkaar zoenen op straat, maar als het om twee jongens gaat, keurt de helft van de jongens en 16 procent van de meisjes dit af. Bij zoenen tussen twee meisjes ligt dit percentage op respectievelijk 16 (jongens) en 25 (meisjes) procent. Eén op de acht jongens en 3 procent van de meisjes zegt dat ze zelfs een vriendschap zou verbreken als één van hun vrienden homoseksueel of lesbisch is.

Het seksuele gedrag van jongeren is in de afgelopen 6 jaar nauwelijks veranderd. De leeftijd van de eerste keer seks is nagenoeg gelijkgebleven en het gros van de jongeren beschermt zich nog steeds goed tegen zwangerschap. Van de jongens geeft 87 procent aan bij de eerste geslachtsgemeenschap een condoom of een andere vorm van anticonceptie te gebruiken. Bij meisjes ligt dit percentage iets hoger op 91 procent. De toename van seksueel actieve jongeren in het voortgezet onderwijs die in 2005 ten opzichte van 1995 werd geconstateerd, is gestabiliseerd.

Nieuwe informatie is dat de eerste keer seks voor veel jongeren onverwacht komt. Meisjes hebben daarnaast vaker spijt van de eerste keer dan jongens. Krap een derde van de meisjes baalt in meer of mindere mate van die ervaring. Bij jongens is dit percentage 16 procent. Van de meisjes zegt ruim een vijfde dat ze liever iets langer had gewacht. Bij de jongens is dit 8 procent.