Leerlinge door docent in de klas misbruikt, maar hij ontkent alles

De 44-jarige docent R.L. uit Tilburg hoorde donderdag 23 mei dat hij voor twintig maanden de bak in moet. Dit vanwege het seksueel misbruiken van een 17-jarige leerlinge van de school. Vorig jaar gaf de man nog les op het Koning Willem I-college in Den Bosch. Het seksueel misbruik gebeurde in maart 2023. De docent zelf ontkent dat hij seks met zijn leerlinge heeft gehad. Dat meldt Omroep Brabant.

Ruim een jaar nadat hij de school verliet zat R.L. weer met veel mensen van het Koning Willem I-college in een zaal. Nu niet voor een les, maar zijn laatste maand als docent in Den Bosch kwam voorbij.

Meerdere keren seks gehad 

Met een leerlinge uit zijn klas zou R.L. meerdere keren seks hebben gehad. Zelf zegt hij dat dit nooit gebeurd is. Leerlingen stuurden filmpjes rond waarop te zien was dat het meisje seks zou hebben met de man. De docent werd zelfs oraal bevredigd door haar in een klaslokaal. Het gekke is dat een andere leerlinge daarbij aanwezig was en ook kwamen er plotseling twee andere leerlingen het lokaal binnen.

Hangen in het klaslokaal 

R.L. had zich ontfermd over het meisje vanwege haar moeilijke thuissituatie. Na de les bleef ze ook vaak met een aantal vriendinnen hangen in het lokaal van R.L. De rest klopt volgens hem niet. Het meisje maakte wel veel toespelingen naar hem en stuurde zelfs naaktfoto’s.  R.L. heeft wel tegen zijn leerlinge gezegd dat die naaktfoto’s niet konden, maar tegen de seksuele toespelingen heeft hij niets gedaan.

Aparte relatie 

Wat de docent en de leerlinge samen hadden was vrij apart. Dat werd duidelijk in de rechtszaal. Het meisje vond haar docent heel aantrekkelijk en noemde hem zelfs ‘daddy’. R.L. geeft aan dat zij verzonnen heeft dat ze seks hebben gehad en dit aan andere leerlingen verteld. Dat een aantal studenten heeft gezien dat ze seks hebben gehad snapt hij niet. Volgens R.L. kon niemand iets gezien hebben omdat er ook niets is voorgevallen.

De seksrelatie met de docent vond de leerlinge zelf niet erg, maar volgens de officier van justitie kan dat altijd veranderen. “Deze leerlinge is maar drie jaar jonger dan uw zoon”, zo zei de officier tegen R.L. “In een klaslokaal onder het bureau van orale seks genieten gaat veel te ver.”

De officier vroeg zich af waarom R.L. onder deze omstandigheden seks met een leerlinge zou hebben. Daarmee doelde de officier op de omstandigheden die thuis speelden bij het meisje. ‘U bent een waardeloze docent. Als je dit soort dingen doet met een kwetsbaar meisje, wees dan ook mans genoeg om dit toe te geven.”

Beroepsverbod 

De officier eiste, naast de twintig maanden gevangenisstraf, ook nog een beroepsverbod. Dat was volgens R.L. niet nodig, hij was niet meer van plan om in het onderwijs aan de slag te gaan. Nadat hij vorig jaar gearresteerd werd ging zijn nieuwe baan als docent niet meer door.

Volgens de advocaat van R.L. praat iedereen de verhalen van de leerlinge na. Hij pleit er dan ook voor dat zijn client wordt vrijgesproken. Over haar en haar docent heeft ze allerlei verhalen verzonnen, zo stelt de advocaat. Op 6 juni hoort R.L. of hij wordt veroordeeld of niet.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk