Normal_rechter

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs mocht de subsidie voor een nieuwe islamitische middelbare school van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) in Amsterdam niet op voorhand weigeren. Dat heeft de bestuursrechter afgelopen vrijdag bepaald. Dit meldt NU.nl.

SIO kreeg in 2011 op strikt formele gronden toestemming een school te stichten. In juni 2014 betuigde een bestuurslid van de stichting openlijk zijn sympathie voor de terreurgroep Islamitische Staat. De bestuurder in kwestie vertrok uiteindelijk maar de rest van het bestuur nam publiekelijk geen afstand van deze uitlatingen. Dit was aanleiding voor Dekker om de inspectie te laten onderzoeken in hoeverre de school geloofwaardig invulling kan geven aan haar wettelijke taken, alvorens bekostiging over te maken.  SIO weigerde echter bij herhaling de inspectie de noodzakelijke informatie te verschaffen. Daarom besloot Dekker de subsidie bij voorbaat te weigeren.
 
De rechter heeft nu gezegd dat Dekker niet op voorhand mocht besluiten geen subsidie te verstrekken aan SIO. Er was namelijk nog geen officiële subsidieaanvraag ingediend door de stichting. Hierdoor kon de stichting niet aantonen dat zij aan de subsidievoorwaarden voldeed.
 
Omdat de stichting de school in augustus 2017 wil starten, heeft de staatssecretaris toegezegd dat indien de stichting een subsidieaanvraag doet, hij die zo spoedig mogelijk behandelt. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids