Normal_8897

PAPENDRECHT (Novum) - De christelijke scholengemeenschap De Lage Waard in Papendrecht is door weekblad Elsevier uitgeroepen tot de beste school van Nederland. Het is de vierde opeenvolgende keer dat de Lage Waard bovenaan staat in de lijst scholen met zowel een havo- als een vwo-afdeling.

Het Dongemond College in Made heeft de hoogste score met alle vmbo-afdelingen. Een goede school heeft weinig zittenblijvers en leerlingen halen er hoge eindexamencijfers.

De meeste scholen die hoog in de ranglijst staan worden al jaren positief beoordeeld. Zo stonden het Stedelijk Gymnasium in Leiden, het Calvijn College in Goes en het Ichthus College in Dronten de afgelopen jaren ook al boven in de lijst van Elsevier.

Opmerkelijke nieuwkomer in de lijst van goede scholen is de vwo-afdeling van de Islamitische Scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Enkele jaren geleden behaalde de school nog zeer slechte resultaten en was er sprake van wanbestuur. Nu scoort de vwo-afdeling goed.

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat er niet veel vwo'ers op de school zitten, waardoor enkele leerlingen de resultaten flink kunnen beïnvloeden. De drie vmbo-afdelingen krijgen nog altijd een onvoldoende. Veel van de scholen die als slecht worden beoordeeld staan in Amsterdam en Rotterdam.

In Amsterdam gaat het om het Amstellyceum, SG Reigerbos en het vorig jaar gesloten Islamitisch College. In de stad aan de Maas komen het Citycollege St. Franciscus, het Sint-Montfort, de tweetalige havo van de scholengroep Wolfert van Borselen, en het Melanchton als slechte scholen uit de bus.