Normal_8893

DEN HAAG - Het wetsvoorstel onderwijstijd en vakanties in het VO zoals dat nu bij de Eerste Kamer ligt zorgt voor veel beroering. Direct na de kerstvakantie heeft LIA op enkele scholen gestaakt. De AOb roept op tot een staking op 26 januari. CNV Onderwijs roept op dit moment nog niet op tot staking. Wat doet CNV Onderwijs wel?

Bestuurder VO Joany Krijt: "Wij zijn in gesprek met de VO-raad en alle bonden over een gezamenlijke actie op het moment van de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer. Onze insteek is een actie van besturen, leraren en leerlingen en liefst ook ouders gezamenlijk. Wij denken dat zo'n massaal protest van het hele voortgezet onderwijs de meeste kans op effect heeft."

"Daarbij gaat het om twee punten: de onderwijstijd moet weer terug naar 1.000 uur en de minister moet zich niet bemoeien met de vakantiedagen van leraren die in de cao worden geregeld. Wat de vakantiedagen betreft, heeft CNV Onderwijs al een duidelijke afspraak gemaakt in de cao. Daarin staat dat de leraren een verkorting van de zomervakantie met een week gecompenseerd krijgen met vijf vrije dagen. Daar zullen wij de werkgevers keihard aan houden."

Maar hoe zit het dan met de aankondiging van de minister dat zij wil ingrijpen in die cao-afspraak? Joany Krijt: "Volgens de wet heeft zij helemaal niet de bevoegdheid om in de cao in te grijpen. Als zij dat toch gaat proberen zullen we ons daar met alle middelen tegen verzetten. Daarbij onderzoeken we ook de mogelijkheid van een juridische procedure. En als het nodig is om onze cao-rechten te verdedigen, is dat het moment dat CNV Onderwijs zal oproepen tot harde actie."

© Nationale Onderwijsgids