Normal_examen_hal

Volgende week woensdag is het zover, dan is het weer examentijd voor bijna 200.000 middelbare scholieren. Leerlingen uit het vmbo zijn al een tijdje bezig met hun praktische proeven en digitale toetsen. Vanaf 10 mei starten de centrale schriftelijke examens en moeten ook havo- en vwo-eindexamenkandidaten eraan geloven. Op de website van het College voor Toetsen en Examens is alle informatie over de examens te vinden, van roosters voor leerlingen tot antwoorden op vragen over wetten en regels voor docenten en examensecretarissen.

Op de website Mijneindexamen.nl kunnen scholieren terecht voor een overzicht van alle examens. Daar kunnen ze ook hun persoonlijke examenrooster samenstellen. Havisten beginnen woensdag 10 mei met Scheikunde, voor de vwo'ers staat het inmiddels beruchte examen Nederlands dan op het programma. Daar zullen de havo-leerlingen zich een dag later over buigen wanneer de vwo'ers aan de slag gaan met Kunst en Management & Organisatie. Op vrijdag wordt de eerste examenweek afgesloten met Geschiedenis en Frans voor havo en Geschiedenis en Engels voor vwo.

Voertuigentechniek op donderdag 11 mei is het eerste schriftelijk examen voor vmbo (gl/tl). En op vrijdag staat Nederlands op het rooster (gl/tl en kb). Leerlingen die alvast willen oefenen voor ze aan het echte examen beginnen kunnen oude opgaven vinden op onder meer de website van Cito.

Meer informatie over de examens is daarnaast te vinden op Examenblad.nl. Daar vinden zowel leerlingen als docenten antwoorden op veelgestelde vragen over bijvoorbeeld toegestane hulpmiddelen tijdens de examens en de mogelijkheden voor leerlingen met een beperking. Voor docenten die een examenklas hebben is een speciale pagina ingericht met informatie over onder meer de voorbereiding op en de correctie en normering van de examens. Het Examenloket is beschikbaar voor vragen over de wet- en regelgeving voor de examens.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids