Normal_8865

BRUNSSUM - Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Brunssum heeft definitief besloten de St. Franciscusschool tijdelijk te huisvesten op de Markt in de wijk Treebeek. Naar verwachting wordt in mei of juni 2012 gestart met het realiseren van een gebouw voor de Brede School West. Hiertoe wordt de huidige St. Franciscusschool aan de Wieënweg zeer ingrijpend verbouwd. Op de (ver)bouwlocatie is het onmogelijk om de kinderen rustig les te geven.

Verschillende locaties zijn onderzocht en uiteindelijk is de Markt de beste plek gebleken. De locatie is dichtbij de 'oude' school, in een veilige omgeving, zowel op verkeerstechnisch vlak als wat de omliggende bebouwing betreft. Het voorstel is om hier een tijdelijke school te bouwen met speelplaats en parkeergelegenheid. Gedeeltelijk zou het tijdelijke gebouw uit twee verdiepingen kunnen bestaan. De school wordt dan gebruikt van omstreeks mei 2012 tot de verwachtte oplevering van de échte Brede School in december 2013.

Wethouder Erwin Vogelzang: "Dit plan is besproken met omwonenden. Naar aanleiding van de reacties van omwonenden is nog een andere locatie bekeken, maar deze bleek helaas uiteindelijk niet inzetbaar. Op verzoek van de omwonenden is wel eenrichtingsverkeer ingesteld. Dit om te voorkomen dat het halen en brengen van kinderen problemen oplevert. We hebben de omwonenden uitgenodigd voor een toelichting op het definitieve besluit."

Brede School West
De Brede School West gaat onderdak bieden aan onder andere OBS Treebeek, basisschool St. Franciscus, kinderopvang, buitenschoolse opvang, een peuterspeelzaal en een sporthal. Ook hier komt er parkeerruimte en een plek waar ouders hun kinderen kunnen afzetten en even afscheid kunnen nemen. Overigens is alleen tijdelijke huisvesting nodig voor de kinderen van de huidige St. Franciscusschool en de peuterspeelzaal die daar gevestigd is. De overige partijen van de Brede School West zitten nu nog op andere locaties.

Hart van Treebeek
De Brede School maakt deel uit van het Masterplan Hart voor Treebeek. In de komende jaren wordt in Treebeek gewerkt aan commerciële ruimte, maatschappelijke voorzieningen, eengezinswoningen én aan goede voorzieningen voor de jeugd. Een van de uitgangspunten van het Masterplan is de status van beschermd stads- en dorpsgezicht die de wijk heeft. Het behoud van het oude school sluit daar naadloos op aan.

© Nationale Onderwijsgids