Normal_8842

DEN HAAG (Novum) - Maandag start een driedaagse actie van leraren tegen de voorgenomen verhoging van de urennorm. Naar verwachting vijftienhonderd leraren uit het voortgezet onderwijs komen maandag naar het Plein in Den Haag om hun onvrede over het wetsvoorstel van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) kenbaar te maken.

Het kabinet wil het aantal lesuren op middelbare scholen verhogen naar 1040 en wil bovendien dat de zomervakantie van zeven naar zes weken gaat.

De bijeenkomst op het Plein is een initiatief van onderwijsbond Leraren in Actie (LIA). Abvakabo FNV sluit zich hierbij aan. LIA biedt een brief met schoolschrift aan alle Eerste Kamerleden aan met het verzoek het wetsvoorstel weg te stemmen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het voorstel eind januari in de Eerste Kamer behandeld.

LIA wil ook dat leraren dinsdag en woensdag staken en zo de eerste drie dagen na de kerstvakantie niet aan de slag gaan. De Algemene Onderwijsbond houdt op 26 januari een manifestatie in Utrecht.