Normal_8774

AMSTERDAM (Novum) - Het aantal jongeren dat vanwege vuurwerk is doorverwezen naar Halt om een werkstraf uit te voeren is weer verder gedaald. Het waren er 1436 tussen 1 december en 3 januari. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode 1766, het jaar daarvoor 2299. Dat meldt Halt dinsdag op basis van een eerste inventarisatie.

De politie verwijst jongeren van 12 tot 18 jaar naar Halt als ze bijvoorbeeld vuurwerk te vroeg afsteken, maar ook bij overlast en vernielingen door vuurwerk.

De oorzaken voor de voortzettende daling zijn moeilijk te definiëren, laat Halt weten. Een mogelijke verklaring is een nieuwe richtlijn waardoor jongeren die gesnapt worden met strijkers niet langer naar Halt kunnen worden doorverwezen.

Zeventig procent van de jongeren werd naar Halt doorgestuurd voor het te vroeg afsteken van vuurwerk en negentien procent voor het bezit of afsteken van illegaal vuurwerk. Dit is ongeveer evenveel als vorig jaar, maar in 2009 en de jaren daarvoor lag dit nog op veertien procent. De provincie Gelderland was koploper met 180 verwijzingen.

De Halt-straf wordt altijd zo snel mogelijk uitgevoerd, omdat een lik-op-stukbeleid volgens Halt werkt bij jongeren. Zij krijgen samen met hun ouders een gesprek en worden vervolgens een aantal uren aan het werk gezet. Jongeren die al eerder in de fout zijn gegaan moeten drie gesprekken met hun ouders doorlopen, een leeropdracht maken, excuses aanbieden aan de benadeelde en de schade vergoeden.