Normal_8733

LEUVEN - Uit onderzoek van de Katholieke Universiteit van Leuven blijkt dat vier op de tien meisjes maandelijks last hebben van menstruatiepijn. Voor een kwart van de meisjes is de pijn aanleiding om niet naar school te gaan, zo meldt het Nieuwsblad.

Professor Hoppenbrouwers van de K.U. Leuven deed een schriftelijk onderzoek onder 769 Vlaamse meisjes. Naast het missen van school gaven de ondervraagde jonge vrouwen aan dat de menstruatiecyclus ook regelmatig aanleiding vormt voor het niet meedoen aan sportactiviteiten.

Vlaamse vrouwen krijgen meestal eerst niet-steroïdale ontstekingsremmers zoals paracetamol of ibuprofen voorgeschreven en als dat niet helpt de pil. Hoppenbrouwers waarschuwt dat als dat niet helpt, er mogelijk sprake is van endometriose of baarmoederslijmvliesweefsel dat buiten de baarmoeder groeit. Hij vindt dat de diagnose endometriose vaak te laat gesteld wordt, wat mogelijk gevolgen kan hebben voor de vruchtbaarheid.

Hoppenbrouwers pleit voor een systematisch onderzoek bij meisjes met aanhoudende pijnklachten, zodat een goede diagnose eerder gesteld kan worden.

© Nationale Onderwijsgids