Normal_wekker

Veel jongeren worstelen met hun slaap.‘s Avonds op tijd naar bed om de volgende ochtend niet te gruwelen van de wekker komt maar zelden voor. Er zijn scholen die ‘s ochtends een uurtje later beginnen om de scholieren meer slaap te geven. Volgens slaapdeskundige Andrew Phillips van Harvard Medical School heeft dat weinig zin als er tot ‘s avonds laat nog volop gebruik wordt gemaakt van smartphones en laptops. Dat meldt Trouw.

Een slaappatroon dat verstoord is, wordt volgens Phillips vooral veroorzaakt door te veel activiteit in de avond. Dat pubers daardoor niet genoeg slaap krijgen, is niet zo vreemd. Hun slaapritme is nu eenmaal anders dan dat van volwassenen. De Rijksuniversiteit Groningen deed onderzoek naar slaapgebrek bij jongeren en concentratie op school. Daaruit bleek dat concentreren en presteren vroeg in de ochtend veel te wensen over laat.

Scholengemeenschap De Nieuwe Veste in Hardenberg besloot twee jaar geleden om leerlingen uit de bovenbouw een uurtje later aan hun eerste uur te laten beginnen. Afdelingsdirecteur Eric Lippold is ervan overtuigd dat deze verandering zin heeft. Volgens hem zijn er nu minder laatkomers en worden er hogere cijfers behaald. Bovendien komen veel leerlingen van ver, dus Lippold ziet vooral voordelen.
Volgens slaapdeskundige Phillips wordt er met deze maatregel echter absoluut geen winst geboekt. Scholieren gaan niet eerder naar bed als ze weten dat ze ‘s ochtends een uur langer kunnen blijven liggen. Het slaapritme schuift als het ware gewoon op. De oorzaak van het probleem zit hem in het gebruik van smartphones, tablets, laptops en de tv.

Dat zegt ook Marijke Gordijn, directeur van slaapadviesbureau Chrono@Work. Het kunstlicht van beeldschermen zorgt er in de avond voor dat de hersenen denken dat het nog geen bedtijd is. Slaap inhalen kan volgens haar dan ook niet in de ochtend, omdat de diepste slaap ‘s nachts plaatsvindt. De redenering van scholen om scholieren ‘s morgens een uur slaap te laten inhalen klopt dus niet, zowel volgens Gordijn als volgens het wetenschappelijke onderzoek van Phillips. Jongeren zullen dus wat telefoonuren moeten inleveren in ruil voor meer uren slaap, een betere concentratie en hogere cijfers.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids