Normal_8565

EINDHOVEN - Het Christiaan Huygens College werd woensdag uitgeroepen tot duurzaamste gebouw van Eindhoven en onderscheiden met de OnTroerendGoed Award 2011.

De jury, onder leiding van Elphi Nelissen, heeft in totaal zeven inzendingen beoordeeld. Volgens de jury is het Christiaan Huygens College "...een ware trendsetter voor Nederlandse onderwijsgebouwen. Een gebouw dat zeer goed aansluit bij de gebruikers en onderwijskundige doelstellingen. De maatschappelijke impact van het gebouw is door de onderwijsfunctie erg groot."

De jury vervolgt haar oordeel: "... het gebouw er uit sprong door de wijze waarop het gebouw met zijn design prachtig past in de omgeving en dat het een gebouw is dat de stad Eindhoven op de kaart zet; uit de hele wereld komen ontwerpers en ontwikkelaars het gebouw bezoeken."

Het is het eerste energieleverende schoolgebouw van Nederland. De directeur van de school, Martin van den Berg, wenste een gebouw dat ‘nog opvallender en bekender' zou worden dan het nabije congrescentrum Evoluon. RAU beantwoordde de vraag met een in het oog springend en zeer innovatief ‘ruimteschip' met veel daglicht en een gezond binnenklimaat. 500 vmbo- en havo-leerlingen volgen hier praktijk- en theorielessen.

Dankzij gebalanceerde ventilatie en vloerverwarming en -koeling wordt het gebouw op gezonde en zeer energie-efficiënte manier geklimatiseerd. Een primeur is het energiedak van de school, dat in samenwerking met SolarTech, Volantis en de TU Eindhoven is ontwikkeld.

Door de twee zongevoelige lagen kan op dezelfde dakoppervlakte warmte-energie en elektriciteit opgewekt worden. Op zonnige dagen produceert het gebouw zelfs meer energie dan het nodig heeft. Dit overschot aan warmte-energie wordt via een lokale 'smart grid' met de sporthal en een toekomstige woonwijk gedeeld. Als alle onderdelen klaar zijn, zal de gezamenlijke jaarlijkse besparing in energiekosten 130.000 euro bedragen.

De vooruitstrevende omgang met energie sluit niet alleen aan bij de duurzame ambities van de gemeente Eindhoven, maar zal hopelijk het beginpunt vormen voor een lange traditie van CO2-neutrale en energieleverende schoolgebouwen.

© Nationale Onderwijsgids

Via Nieuwsbank