Normal_telefoon_i-phone_smartphone__marleen

Het gebruik van de mobiele telefoon in kleedkamers op scholen en bij sportclubs staat ter discussie. Deze week pleegde een scholier uit Enschede zelfmoord nadat er van hem naaktfoto’s op social media waren gezet. Om jongeren bewust te laten worden van de gevolgen van delen via internet, willen sommige scholen en sportclubs mobieltjes verbieden. De VO-raad heeft hier zijn twijfels bij. Dat meldt het AD.

Zowel op scholen als bij sportverenigingen wordt er tegenwoordig vaak met ondergoed of zwemkleding gedoucht. Dat is niet zozeer omdat jongeren preutser zijn geworden, maar wel omdat velen het risico om gefotografeerd of gefilmd te worden willen uitsluiten. Clubs en scholen hebben sinds de populariteit van social media maatregelen genomen om het gebruik van mobiele telefoons in kleedkamers zoveel mogelijk tegen te gaan. Na het voorbeeld van de scholier die zelfmoord pleegde, is de vraag of zo’n verbod doorgevoerd moet worden een extra gevoelig discussiepunt.

De VO-raad is van mening dat een verbod op het gebruik van mobieltjes niet meteen de oplossing is. Volgens een woordvoerder zijn scholen tegenwoordig erg alert op wat er gedeeld wordt via smartphones. Nadenken over bewuste maatregelen die vervelende voorvallen tegen moeten gaan, acht de raad voor voortgezet onderwijs daarom zinvoller dan mobieltjes van leerlingen in te nemen. Ook andere instanties, waaronder sportkoepel NOC-NSF, delen deze mening en vinden dat scholen en sportclubs zelf afspraken moeten maken. Uiteindelijk gaat het volgens hen om vertrouwen in elkaar als klas- of teamgenoot.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids