Normal_8328

BARNEVELD - De vestiging van een school voor openbaar voortgezet onderwijs is op dit moment niet mogelijk in Barneveld. De gemeente Barneveld, de Initiatiefgroep Openbaar Voortgezet Onderwijs (hierna: Initiatiefgroep OVO) en de belangenorganisatie voor het openbaar onderwijs VOS/ABB concluderen, na een langdurig en zorgvuldig onderzoek (onder meer met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) dat de huidige wet- en regelgeving onvoldoende ruimte biedt voor de vestiging van een school voor openbaar voortgezet onderwijs in Barneveld.

De gemeente Barneveld, de Initiatiefgroep OVO, de Onderwijsgroep Amersfoort en VOS/ABB hebben in april 2010 de minister in een brief gevraagd om de mogelijkheden te bespreken voor de vestiging van een school voor openbaar voortgezet onderwijs in Barneveld. Onderzoeken en peilingen gaven aan dat in Barneveld behoefte bestaat aan een school voor openbaar voortgezet onderwijs.

De vier partijen hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In deze brief hebben de partijen aangegeven dat alle mogelijkheden voor de vestiging van een school voor openbaar voortgezet onderwijs moeten worden onderzocht.

Rol van de provincie Gelderland
De staatssecretaris heeft daarop aangegeven dat de gemeente, de Initiatiefgroep OVO en VOS/ABB in eerste instantie met de provincie Gelderland om tafel moesten gaan zitten om de medewerking van de provincie Gelderland te bespreken. De provincie Gelderland stelde dat in Barneveld sprake is van een zogenoemde ‘witte vlek' op de kaart van het openbaar voortgezet onderwijs in Nederland.

De provincie vroeg daarop de gemeente Barneveld, in samenwerking met de Initiatiefgroep OVO en VOS/ABB, een aanvraag in te dienen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de vestiging van een school voor openbaar voortgezet onderwijs.

Uitleg regelgeving
De afgelopen maanden hebben de gemeente, de Initiatiefgroep OVO en VOS/ABB, daarbij bijgestaan door de Onderwijsgroep Amersfoort, intensief en in goede harmonie onderzocht op welke wijze de aanvraag het beste kon worden vorm gegeven. Daarbij is ook contact geweest met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in het bijzonder voor wat betreft de interpretatie van de huidige regelgeving en de mogelijkheid tot (aanvullende) bekostiging.

De conclusie van dat onderzoek is dat volgens de prognoseberekening waaraan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de aanvraag zal gaan toetsen té weinig belangstelling wordt aangetoond om vestiging van een openbare school voor voortgezet onderwijs mogelijk te maken. Op basis van die prognoseberekening komt de gewenste school ruim 130 leerlingen tekort ten opzichte van de zogenoemde 2/3-norm zoals die door het ministerie wordt gehanteerd in het geval van een ‘witte vlek'.

Alle partijen zijn het erover eens dat de afgelopen jaren door de direct betrokkenen op zeer zorgvuldige wijze onderzoek is gedaan naar de mogelijkheden om in Barneveld een school voor openbaar voortgezet onderwijs te realiseren. De inzet van alle betrokken partijen is daarin te prijzen en wordt wederzijds gewaardeerd.

De partijen hebben afgesproken dat de komende periode wordt bekeken of er wellicht mogelijkheden zijn om op landelijk niveau politiek draagvlak te creëren om de wet- en regelgeving zó aan te passen, dat vestiging van een levensvatbare school voor openbaar voortgezet onderwijs toch in beeld komt.

© Nationale Onderwijsgids