Normal_8264

AMSTERDAM - In de Week van de Mediawijsheid starten het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en de website Scholieren.com een online debat over sociale media in het onderwijs.

Zes op de tien scholieren vindt dat er regels moeten komen over wat docenten wel en niet via sociale media mogen zeggen tegen hun leerlingen. Daarnaast zijn de meeste scholen zijn nog altijd niet thuis op Twitter, Hyves en Facebook.

Het doel van het debat is een door scholieren geschreven richtlijn sociale media voor middelbare scholen. De deelnemers zijn Danny Mekic (ICT-deskundige, jonge ondernemer), Remco Pijpers (directeur stichting Mijn Kind Online), Lisette van Vliet (redacteur EenVandaag jongerenpanel) en Chanine Drijver (voorzitter LAKS) en enkele honderden scholieren en studenten. Stichting Discussiëren Kun Je Leren volgt het debat en wijst de winnende debaters aan.

LAKS en Scholieren.com begrijpen de zorgen van scholen als het gaat om sociale media, maar zien ook de mogelijkheden hiervan voor het onderwijs.

Dreigtweets en bommeldingen
Ruim één op de vier scholieren heeft via sociale media contact met docenten, blijkt uit recent onderzoek onder 1.600 scholieren door EenVandaag en Scholieren.com.

Verschillende dreigtweets en als grap bedoelde bommeldingen haalden dit jaar de media. Ook gebruiken veel scholieren en masse Twitter om even lekker hun frustraties bot te vieren, over bijvoorbeeld hun leraar.

Zowel de informatielijn van het LAKS, als het forum van Scholieren.com ontvangen steeds vaker vragen over hoe om te gaan met sociale media.

Verkeerd platform
Chanine Drijver, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, vindt dat scholieren met een publieke twitteraccount het verkeerde platform kiezen om hun kwetsende opmerkingen te ventileren.

"Als jij in normale taal zegt wat jij vindt van jouw school, dan mag dat. Het is je goed recht om een eigen mening te hebben over jouw school en je onderwijs," aldus Drijver.

"Maar de school moet niet bang zijn voor sociale media," vervolgt Drijver. "Ze kunnen kritiek van scholieren juist op een positieve manier inzetten: het is gratis advies van de leerlingen onderwijsgebruikers. Zie het als user feedback. De school zou in gesprek moeten gaan met leerlingen over het gebruik van sociale media en eventueel samen regels opstellen."

Online debat
Om dat proces aan te moedigen is er tot 7 december een online debat op het forum van Scholieren.com. Er worden bijdragen van enkele honderden scholieren en studenten verwacht de komende twee weken.

Op basis van de input zal het LAKS een richtlijn sociale media voor scholen schrijven, die wordt in januari aangeboden aan de minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt.

© Nationale Onderwijsgids