Normal_staatssecretaris_dijkhoff

Vandaag, op Safer Internet Day, heeft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie het startschot gegeven voor de Cyber Estafette van Geef IT Door. Gedurende deze estafette staan experts in cyber security voor de klas om hun vakkennis door te geven en scholieren te enthousiast te maken voor een carrière in de ict, bijvoorbeeld als ethisch hacker of specialist in cyber security. Dit meldt Geef IT Door.

Dijkhoff trapte de estafette af op het Newmancollege in Breda met een gastles waarin hij scholieren bewust wilde maken van het belang van online veiligheid. De estafette is onderdeel van de landelijke Geef IT Door campagne die het tekort aan gekwalificeerde ict’ers op de arbeidsmarkt moet helpen opvullen. 
 
Staatssecretaris Dijkhoff geeft het estafettestokje door aan vijf inspirerende experts die met hun kennis, opinie of kunde hun sporen op cyber security gebied ruim verdiend hebben. Zij zullen op verschillende scholen in Nederland een gastles geven en hun kennis delen. De scholieren maken kennis met concrete voorbeelden die laten zien hoe kwetsbaar informatie tegenwoordig is en waarom digitale beveiliging zo belangrijk is. Ze gaan ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld met een snelcursus hacken. 
 
De vraag naar gekwalificeerde specialisten in cyber security neemt snel toe. Uit onderzoek blijkt echter dat de belangstelling onder jongeren voor het brede vakgebied van ict achterblijft. Een van de manieren om deze belangstelling te stimuleren zijn publiek-private initiatieven zoals de landelijke campagne Geef IT Door. Deze campagne verzorgt sinds 2014 gastlessen van ict-professionals in het voortgezet onderwijs. De professionals laten vanuit hun eigen ervaring zien waarom een carrière in de ict voor jongeren een goede keuze is. Naast gastlessen over ict en programmeren heeft Geef IT Door sinds kort twee nieuwe thema’s aan het pakket toegevoegd: Cyber Security en Big Data. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids