Normal_7922

LEIDEN - De dr. K. Schilderschool in Oegstgeest wordt verboden de homoseksuele docent Duran Renkema te ontslaan, zo meldt Refdag.nl. Dat heeft de kantonrechter in Leiden vandaag bepaald. De school, onderdeel van een vereniging op gereformeerde grondslag met 25 basisscholen in West-Nederland, verdedigde ruim twee weken geleden de schorsing van de docent bij de kantonrechter.

De school is van mening dat de homoseksuele docent de identiteit van de school niet meer geloofwaardig kan uitdragen. „Hij heeft in zijn leven keuzes gemaakt die met de grondslag niet verenigbaar zijn."

Renkema werd afgelopen zomer geschorst. Hij heeft zijn vrouw verlaten en leeft inmiddels samen met een man. Hij vindt dat hem met de schorsing onrecht wordt aangedaan en heeft zijn zaak voorgelegd aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

De rechter stelt dat „bijkomende omstandigheden" die een onderscheid ten aanzien van homoseksuele gerichtheid kunnen rechtvaardigen, ontbreken. „Het op voorhand en zonder behoorlijk inhoudelijk overleg in twijfel trekken van de geschiktheid van de leraar vanwege het enkele feit van zijn homoseksuele gerichtheid en het samenwonen met een homoseksuele relatie is strijdig met het in de Algemene wet gelijke behandeling neergelegde verbod op onderscheid", zo luidt het vonnis.

De rechter oordeelt dat de school „een openhartig en inhoudelijk gesprek" over de vraag of de leraar nog „als geloofwaardig identiteitsdrager van de school" kon functioneren „uit de weg is gegaan." De kantonrechter stelt dat de school „op voorhand heeft aangenomen" dat vertrek van de docent „onvermijdelijk" was.

Dat de leraar de publiciteit heeft gezocht en de wijze waarop hij zich in de media heeft uitgelaten, is „niet zodanig dat dit grond voor ontbinding (van de arbeidsovereenkomst, red.) vanwege een verstoorde verhouding oplevert."

De rechter ziet „op dit moment" geen voldoende gronden om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

© Nationale Onderwijsgids