Normal_7956

GRONINGEN - Op vrijdag 11 november start het jaarlijkse NK Debatteren voor Scholieren. Ruim honderd middelbare scholen gaan bij deze scholierenwedstrijd de verbale strijd met elkaar aan. Zij debatteren over actuele onderwerpen als het nut van kunst- en cultuursubsidies, het integratie- en asielbeleid en afschaffing van het minimumloon. Het toernooi wordt ggeorganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, ondersteunt door SNS REAAL Fonds en is een van de grootste scholierencompetities van Nederland.

NK Debatteren voor Scholieren
Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De voorrondes worden gehouden op vrijdag 11, 18 en 25 november op het Niftarlake College in Maarssen. Vooraf kunnen de scholieren de stellingen voorbereiden, maar pas vlak voor het debat horen zij of zij voor of tegen moeten zijn. De beste scholen gaan door naar de finale op de Universiteit Leiden op zaterdag 10 december.

Debatvorm
Leerlingen debatteren op het NK volgens de 'parlementaire debatvorm'. Bij deze debatvorm bestaat een debatteam uit drie debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van drie minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Als alle debaters hun speech gehouden hebben bepaalt de jury de winnaar van het debat op argumentatie, presentatie en taakuitvoering.

Nederlands Debat Instituut
Het NK Debatteren voor Scholieren wordt voor het veertiende jaar op rij georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Het Nederlands Debat Instituut heeft als missie om het debatonderwijs in Nederland naar een hoger niveau te tillen, onder andere door het organiseren van landelijke debattoernooien in alle lagen van het onderwijs. Het NK Debatteren voor scholieren 2011 wordt mede mogelijk gemaakt door SNS Reaal fonds, Universiteit Leiden en Eigenwijzer.

© Nationale Onderwijsgids